Още за скандала с матурите

  След избухналия скандал за изтекла информация за темите  на матурата по български  език и литература, главният виновник - Красимир Левтеров -  ще бъде дисциплинарно  уволнен. Той работи  в Центъра за интеграция на д

2010-05-25 15:11:35
Още за скандала с матурите
  След избухналия скандал за изтекла информация за темите  на матурата по български  език и литература, главният виновник - Красимир Левтеров -  ще бъде дисциплинарно  уволнен. Той работи  в Центъра за интеграция на деца  и ученици от етническите малцинства, който пък дори не се помещава в Министерство на образованието. Министър Игнатов се закани също, че ако има мафия в просветното министерство, то тя ще бъде  разкрита.


Предполага се, че информацията за матурата е изтекла, докато темата се е прехвърляла на брайловата азбука. Сляпо момиче е трябвало да провери дали  отпечатаната по специална технология листовка съвпада със записаните на дискове заглавия. Прехвърлянето на информацията е станало в МОМН.

Левтеров  е искал  да научи темата заради дъщеря си, която също е абитуриентка тази година. Литературата не бил от любимите предмети на 18-годишната тийнейджърка, която  била модел на "Визаж". Голямата й мечта обаче  била архитектурата.  Но за  да може да кандидатства,   все пак трябвало да изкара и матурата по български  език. А когато баща и  й казал трите за варианта, тя споделила с гаджето си. Момчето пък  споделило по скайп със свой приятел. Той от своя страна се полакомил и пуснал в интернет обява, че знае темите  и ще ги разкрие срещу 600 лева.

Тук си задаваме  няколко въпроса: Става дума за млади  и компютърно грамотни  хора. Не знаят ли те, че чрез интернет може да се засече всякаква информация и това момче дали си е мислело, че няма да бъде хванато? Заслужава ли си да провалиш бъдещето си, заради някои и друг лев?


Има данни, че поне двама са дали пари, за да научат темите вечерта на 13 май. Разследващите са стигнали до него чрез проверка на подателя на съобщение в скайп в 23.01 ч. на 13 май, след което са издирили IP адреса и така открили последния от веригата. Той им разкрил откъде знае темите и така стигнали до приятеля на Ели, който пък бил шокиран, че е част от този голям скандал. Бащата Красимир Левтеров бил арестуван часове, след като изпратил дъщеря си на бал. Полицаите решили да не развалят бала на момичето, затова нахлули в дома им по-късно вечерта.

От прокуратурата съобщават, че на Левтеров ще бъде повдигнато обвинение за изнасяне на информация, придобита по служебен път.        


Министър Игнатов   смята, че за учениците, 60-80 на брой, които  са знаели предварително темата, може да се приложи  "презумпция за преписване" и работите им да бъдат анулирани. Все пак ще има допълнителни консултации, преди да се вземе решение за анулиране на матурите.

 И още едно питане: Дали  евентуалната присъда над Левтеров  ще може да разбие мафията в образователния сектор?   Защото  всички знаем какво е положението там и че не за първи път се говори за предварително известни  изпитни теми. По какъв начин  се изнася информацията -  това е отделен въпрос. Но всяка година родители ненапразно дават хиляди левове  на преподаватели  за уроци, но с  единствената цел и надежда   да могат да се разберат предварително  темите - било за матури, било за изпитите след 7-ми клас, било за кандидатстудентските изпити... И  дали Левтеров няма да излезе само изкупителна жертва, а безобразията да продължат и следващата  година, че и по-нататък?
Остава ни да се надяваме на новите  ръководства и на МОМН, и на МВР. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия